Omgeving

homeEen greep uit wat er zoal te doen en te bezoeken is:

Grotere steden/mooie stadjes:
Laholm (op 30 minuten afstand), Hässleholm (45 minuten) , Kristianstad (60 minuten), Halmstad (60 minuten), Helsingborg (60 minuten), Båstad en omgeving (60 minuten), Växjö (70 minuten). Vanaf Helsingborg (aan de westkust) kan je met een voetgangersveerboot een uitstapje maken naar Helsingør (aan de oostkust van Denemarken).

Antiek/curiosa/loppis:
Er zijn vele curiosa- en antiekwinkeltjes in de omgeving. Zie de folder in de informatiemap. Regelmatig zie je aan de kant van de weg een bordje met "loppis" erop. Loppis is een afkorting van loppmarknad, een "loppa" is een vlo en "marknad" is een markt, een vlooienmarkt dus. Een loppis kan bij iemand thuis zijn of in een speciale winkel waar men een schap huurt voor zijn spullen.

Uit eten:
Bistro’s en cafés zoals we in Nederland kennen zijn er niet in Markaryd. Er zijn wel restaurants en ook gelegenheden waar je een zogenaamde Dagenslunch kan nuttigen. Voor ongeveer 100 Zweedse kronen, inclusief een alcoholvrij drankje en koffie, kan je heerlijk lunchen. In de Konditori aan de Kungsgatan koop je ambachtelijk gebakken brood of een lekker gebakje; je kan er ook koffie of thee drinken. Dat kan overigens ook in Grädhyllan Lantcafe, op een prachtige locatie met een heerlijke terras.

Boodschappen:
Er zijn drie grote supermarkten in Markaryd: ICA en 2x COOP. Deze zijn elke dag vanaf 8.00 of 9.00 geopend tot 21.00 of 22.00 uur. Op zaterdagmiddag zijn alle winkels, behalve de supermarkten, gesloten.

Banken:
Er zijn twee banken met pinautomaten.

Andere activiteiten:

  • Elanden Safaripark bij Markaryd
  • Äventyrspark Kungsbygget, Våxtorp, met ZIP-line
  • Speelgoedmuseum Brio in Osby/Brio-winkel
  • Themapark Astrid Lindgrens Värld in Vimmerby
  • Glasmuseum/Utvarandamuseum Växjö
  • Linnés Råshult: de geboorteplaats van Linnaeus. Vlakbij Råshult is Möckelsnäs Herrgård gevestigd (Möckelsnäs 1, 343 71 Diö (Älmhult) Aan de achterkant van dit hotel-restaurant is een fantastisch verhoogd terras met een geweldig uitzicht over het meer. Hier kan je ook heerlijk lunchen.
  • Ikea Älmhult : de eerste Ikea met een prachtig, modern museum.

Er zijn twee, uitgebreide mappen in het huis, met nog meer toeristische informatie.

Handige adressen:

  • Apotheek: Kungsgatan 36b, ook op zaterdagochtend geopend.
  • Gezondheidscentrum: Vårdcentral, Hallarydsvägen 2.

Alcoholische dranken:
Licht alcoholische dranken, zoals licht bier en cider, zijn in de supermarkten te krijgen. Sterkere dranken zijn te koop in de Systembolaget, Drottninggatan.